• Imprimeix

El Govern obté el suport de l'Electronic Frontier Foundation en la denúncia per l'atac contra els drets digitals dels catalans i la llibertat d'expressió a Internet

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, es reuneix al Palau de la Generalitat amb una delegació d’aquesta entitat internacional de defensa dels drets digitals per explicar-los les actuacions realitzades per l’Estat en aquest àmbit

09/10/2017 16:10
Puigneró amb els representants de l'EFF

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, es va reunir divendres al Palau de la Generalitat amb una delegació de l’organització internacional de promoció i organització legal dels drets digitals Electronic Frontier Foundation (EFF), a qui va traslladar el convenciment del Govern català “que durant les últimes setmanes s’ha produït un atac contra els drets digitals dels catalans i la llibertat d’expressió a Internet per part de l’Estat espanyol”.

 

Durant la reunió, el secretari va relatar els fets de les últimes setmanes, des del tancament de la primera pàgina web relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre; el bloqueig d’accessos a webs per part dels proveïdors de telecomunicacions; la denúncia del Govern davant la Comunitat Europea pels abusos i la censura en matèria d'accés a Internet per part de l’Estat Espanyol mitjançant la carta enviada al Vicepresident de la Comissió Europea i Comissari en matèria digital, Andrus Ansip; les nombroses citacions judicials a enginyers pel simple fet d’haver clonat una web, la despublicació d’una aplicació que servia per informar del punt de votació més proper, etc.

 

A més, Puigneró va voler denunciar davant els representants d’aquest organisme internacional que, en el seu afany per impedir tot allò que tingués a veure amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, l’Estat, va realitzar "el procés de despublicació i bloqueig d’accés a webs com si es tractés de pornografia infantil o jihadisme” i va afegir que “es constaten dubtes en el rigor dels procediments usats per dur a terme aquest  bloqueig”.

 

Davant l’exposició de tots aquests fets, els representants de l’EFF van assegurar que “no hi ha cap justificació per a la censura espanyola a Internet durant les últimes setmanes amb motiu de la celebració del referèndum d’autodeterminació”, una censura que, van explicar, “està prohibida per l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans i per l’article 10 de la Convenció Europea dels Drets Humans”. Per aquest motiu, l’organisme internacional va concloure que “la censura que ha dut a terme el Govern espanyol durant la celebració del referèndum a Catalunya és salvatgement desproporcionada i exagerada”, i que “la violació en l’ús d’aquests instruments sembla indiscutible”.

 

A la reunió amb el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, hi van assistir Katitza Rodriguez directora internacional de drets de l'EFF i Kurt Opsahl, subdirector executiu i conseller general de l’EFF. 

 

Sobre l’EFF

 

L’Electronic Frontier Foundation (EFF) és una organització internacional sense ànim de lucre de promoció i organització legal dels drets digitals, amb seu als Estats Units, que té com a missió:

  • Participar en activitats educatives i de suport que augmentin la comprensió popular de les oportunitats i reptes plantejats per l'evolució en computació i telecomunicacions.
  • Desenvolupar entre els responsables polítics una millor comprensió de les qüestions subjacents de les telecomunicacions lliures i obertes, i el suport a la creació d'enfocaments jurídics i estructurals que faciliten l'assimilació de les noves tecnologies en la societat.
  • Augmentar la consciència pública sobre qüestions de les llibertats civils derivades del ràpid avenç en l'àrea de nous mitjans de comunicació digitals.
  • Suport en litigis d'interès públic per preservar, protegir i ampliar drets de la Primera Esmena en l'àmbit de la informàtica i la tecnologia de les telecomunicacions.
  • Fomentar i donar suport al desenvolupament de noves eines que doten els usuaris no tècnics amb accés complet i fàcil d'equips de telecomunicació basats en els ordinadors.

L’EFF assegura que la censura espanyola a Internet durant aquestes últimes setmanes és “salvatgement desproporcionada i exagerada” i que “està prohibida per l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans i per l’article 10 de la Convenció Europea dels Drets Humans”

Informació relacionada