• Imprimeix

El ‘blockchain’, gran protagonista de l’Eurecat Mobile Forum

La trobada també va servir per presentar les darreres novetats en ciberseguretat i banca digital o ‘fintech’.

04/12/2017 10:12
eurecat

El director de l’estratègia SmartCat, Daniel Marco, va ser l’encarregat d’obrir la vuitena edició de l’Eurecat Mobile Forum, que va reunir més de 600 professionals. Un cop més, aquesta trobada va servir per donar protagonisme a noves tecnologies que poden canviar el dia a dia de les persones en el futur proper; en concret, l’edició d’enguany es va centrar en el blockchain , el fintech i la ciberseguretat.

El blockchain o cadena de blocs és, segurament, la més coneguda de les tres tecnologies, en bona part perquè és la base de les monedes virtuals com Bitcoin o Ethereum. Però aquesta tecnologia va molt més enllà i els experts que van participar en la trobada van destacar “l’enorme potencial” que té en àmbits com el vot electrònic o la identitat digital.

Precisament aquesta identitat digital és “el gran tema que queda per resoldre a internet”, segons l’expert en blockchain i cofundador de l’empresa Validated ID, Ivan Basart, que també va subratllar que “la xarxa es va fer per comunicar màquines i no persones”.

En aquest sentit, Basart va explicar que les cadenes de blocs permetran “la creació d’identitats sobiranes a internet, gestionades pel propi usuari, que podrà decidir la informació que comparteix a cada moment”.

Cal potenciar la seguretat

El vicepresident d’Eurecat, Jaume Ferrús, va voler potenciar aquest missatge i va destacar que “estem exposant molt les nostres dades a internet i no sabem on les estem posant”.

En aquest sentit, el director de la unitat d’IT Security d’Eurecat, Juan Caubet va subratllar que cal “una major conscienciació” dels usuaris de les xarxes sobre les vulnerabilitats que hi ha a internet. Per Caubet, la ciberseguretat encara té molts reptes per superar, sobretot pel que fa a les dades que hi ha al núvol i als nous problemes que apareixeran amb el desenvolupament dels ordinadors quàntics.

El ‘fintech’ canviarà la banca

El darrer gran tema que es va tractar al congrés va ser el fintech o banca digital, un sector que ha crescut notablement en els darrers anys i que s’acabarà de desenvolupar en breus. Pel director del think tank Fintech Spain, Pablo Blasco, “molts dels serveis actuals de la banca s’automatitzaran en un futur proper”, especialment gràcies a les noves normatives europees MiFiDII i PSD2.

Per la seva banda, l’advocat especialitzat en dret bancari i financer Xavier Foz va explicar que aquestes directrius “faran abaixar els preus del comerç electrònic” gràcies a la desaparició dels intermediaris financers durant els processos de pagament.

Pels experts que van participar en el congrés, aquesta tecnologia té un gran potencial però cal veure l’impacte real que té en el dia a dia de les persones.