• Imprimeix

El nou sistema del CVC permet el reconeixement òptic de partitures

El Centre de Visió per Computador i el Departament d’Art i Musicologia de la UAB col·laboren per preservar, catalogar i difondre els documents musicals històrics i evolucionar cap al seu tractament digital.

13/11/2017 10:11
cvc

Investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC ) i del Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat l’eina Optical Music Recognision (OMR) que permet als ordinadors detectar els símbols i notes musicals que es fan servir en les partitures per poder escanejar partitures manuscrites i digitalitzar-ne el contingut. El sistema es basa en el procés que permet digitalitzar textos impresos que s’han escanejat prèviament.

En aquest moment, els tècnics estan treballant perquè l’eina sigui capaç de llegir partitures antigues que presenten dificultats per la degradació del paper, les ratllades o les dissemblances cal·ligràfiques. A més, també miren de trobar un mètode que permeti desgranar grups de notes, com per exemple les semicorxeres amb fuses.

A banda, el projecte té dues línies d’investigació: desenvolupar un mètode que permeti automatitzar la detecció de les variacions que s’han fet sobre una mateixa obra a través del temps; i descobrir l’autoria de la ingent quantitat de composicions anònimes que hi ha als arxius musicals històrics gràcies a l’estudi de l’estil d’escriptura musical.

El projecte pretén facilitar la digitalització de partitures manuscrites, fet que permetria veure les variacions que s’ha anat fent en les obres a través del temps, i, a més, descobrir l’autoria de composicions històriques gràcies a l’anàlisi de l’escriptura musical.