• Imprimeix

La Generalitat i Google col·laboren per incorporar el català a nous productes

Es treballa en la creació d’un model acústic multilocalitzador, multilingüe i uniforme per permetre la integració d’una veu parametritzada de la màxima qualitat .

24/10/2018 10:10
google

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura està col·laborant amb l’empresa nord-americana Google per crear un model acústic multilocalitzador, multilingüe i uniforme per permetre la integració d’una veu parametritzada de la màxima qualitat. Per fer-ho, Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística han donat suport al projecte lingüístic de Google durant deu jornades.

Aquesta iniciativa és una mostra més de la voluntat de la DGPL de garantir la disponibilitat del català en marques digitals globals com la mateixa Google, Facebook o Apple, per citar-ne algunes que ja l’ofereixen en el seus productes. En aquest sentit, cada any també es convoca una línia d’ajudes per a la incorporació de la llengua en aplicacions i videojocs.

D’aquesta manera, la Generalitat obre una nova via per fer del català una llengua totalment plena a la xarxa i suma nous esforços a altres projectes ja vigents com el de reconeixement de veu Common Voice de la Fundació Mozilla o l’assistent de veu de codi obert Mycroft. En aquesta línia, també s’ha atorgat una subvenció al projecte de model de reconeixement de veu obert i lliure en català que tira endavant Col·lectivat amb tecnologia CMUSphinx.

Per últim, la DGLP també posa a disposició dels ciutadans un cercador d’aplicacions en català que ja té 270 entrades i tira endavant accions específiques en l’àmbit digital i econòmic amb la difusió de diversos argumentaris per donar suport a l’ús del català a la xarxa.

 

Aquest projecte se suma a d’altres que ja estan en marxa per fer créixer la presència del català a la xarxa, com Common Voice de Mozilla o Col·lectivat.