• Imprimeix

La Generalitat perfila el futur marc de drets i deures digitals

La jornada ‘Tecnologia: Una oportunitat o una amenaça per la democràcia?” va servir de tret de sortida de la creació d’aquest marc regulatori.

19/11/2018 09:11
drets_deures

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va ser la figura central de la jornada Tecnologia: Una oportunitat o una amenaça per la democràcia? que es va celebrar divendres passat i que va servir com a tret de sortida per perfilar la futura llei de drets i deures digitals a Catalunya .

El responsable del departament va recordar que “els drets digitals són un dret fonamental, i el govern de Catalunya té la voluntat de blindar els drets digitals mitjançant l’elaboració del primer marc de drets i deures de Catalunya”. A més, Puigneró va anunciar que proposarà que el Fòrum Cívic i Social inclogui una legislació sobre drets digitals en els seus debats.

En part, aquest nou marc regulatori vol garantir que els drets fonamentals de persones i empreses no es vegin compromesos, tal i com va passar durant la tardor de l’any passat, quan l’ofensiva policial i judicial va incloure el tancament de més de 250 webs i aplicacions, el bloqueig d’accés a pàgines per part d’operadores de telecomunicacions, escorcoll, detencions, citacions a personal tècnic i processos judicials en continuen en marxa.

L’acte va agrupar a institucions, professionals, experts, entre els quals hi havia la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, i societat civil, i va servir per posar sobre la taula la capacitat de la tecnologia a l’hora de millorar les democràcies , especialment gràcies a les noves formes de participació ciutadana en l’àmbit públic.

Durant la jornada es van repassar les noves formes de participació ciutadana, que més enllà del vot electrònic, també inclou el govern obert o la transparència com a mitjà per augmentar el compromís dels ciutadans en el procés democràtic. Evidentment, també es va parlar dels reptes i riscos que comporta aquest augment de la participació ciutadana en la política.

 

Entre altres coses, el projecte vol evitar que no es tornin a repetir els fets ocorreguts durant la tardor del 2017.