La 1a edició del SmartCAT Challenge va arrencar la primavera del 2016 amb l'objectiu d'involucrar l'emprenedoria del país per tal de resoldre reptes municipals a través de solucions TIC innovadores.

challenge16

SmartCAT Challenge és una competició que busca promocionar la innovació oberta per tal de resoldre reptes municipals a través de solucions presentades per l'ecosistema TIC emprenedor que existeix al territori català.

En aquesta edició, es va tractar els àmbits de:

  • Turisme i Cultura (Calonge)
  • Ciutat col·laborativa (Vilafranca del Penedès)
  • Mobilitat i Transport (Reus i Cambrils)
  • Energia i Sostenibilitat (Sant Cugat)
  • Salut i Benestar (Terrassa)

A l'Ideathon, adreçat a joves emprenedors, que es va realitzar a Esade Creapolis durant l'estiu, es van gestar 17 projectes innovadors. El 26 de setembre, es va obrir el termini de presentació de solucions tecnològiques innovadores en un acte en què es va convidar a pimes i startups del sector a presentar-hi també les seves solucions.

A la competició online, que va finalitzar el 14 d’octubre amb una seixantena de propostes presentades, va seguir una selecció per part d’un jurat online de la qual van sortit els 10 finalistes que van competir el 3 de novembre a la final de Terrassa. D'aquestes van resultar guanyadors Minuts, Psonríe i Daysk. Minuts, la solució guanyadora participarà a la final del concurs internacional SCH que tindrà lloc el 16 de novembre, durant la pròxima edició de l’Smart City Expo World Congress.

A més a més, també van ser triats per fer una prova pilot als ajuntaments participants el següents projectes:

Sand Watch Smart Beacon (Calonge), ShaRing (Cambrils), Minuts (Vilafranca), Yo Te Cuido Alzhéimer (Terrassa), Energy Business One (Sant Cugat del Vallès) i Internet of Public Things (Reus).

Reptes Turisme i Cultura

Reservar al destí

Com podem ajudar als usuaris descobrir i reservar activitats al seu destí final? Un cop al destí, molts turistes no volen invertir temps i energia en buscar i reservar atraccions o esdeveniments culturals. La teva solució ha d'ajudar a les empreses locals a fer arribar la seva oferta ràpidament al públic turístic i permetre fer reserves de manera fàcil. 

Tresors amagats

Com podem ajudar els usuaris a descobrir secrets amagats fora dels circuits mes turistics? Moltes petites ofertes turístiques no es descobreixen mai perquè no tenen els mitjans necessaris per arribar al seu potencial grup objectiu. Com podem ajudar aquests tresors amagats a arribar als turistes que busquen una experiència autèntica fora del circuit turistic establert?

turisme

Reptes Mobilitat i Transport

Informació integrada

Com podem ajudar als usuaris que es desplacen per rutes multi-modals a tenir tota la informació agregada? Actualment no es troba unificada tota l’oferta de transport local i interurbà públic i privat que permeti planificar els trajectes entre municipis. Pensa en com és anar de punt A a punt B: la conveniència de tenir totes les opcions, de poder planificar horaris, de que tenir recomenacions. 

Menys cotxes a centres urbans

Com millorar les alternatives a conduïr i aparcar el cotxe al centre del casc antic? Oferir informació i alternatives a la saturació de vehicles al centre.

Millora del transport escolar i universitari

Com impulsar transport segur i previsible que sigui una alternativa a anar en cotxe a l’escola? Els canvis en la cultura passen per que els més joves apreguin que hi ha alternatives, que han de ser però atractives per a alumnes i pares. Pensa en els aspectes socials, en com es pot compartir aquest moment. 

La nova mobilitat com a 
alternativa real

Com impulsar l’ús de vehicles elèctrics, compartits o sota demanda? Compartir vehicle és una de les maneres més senzilles d’estalviar temps,energia i diners. La dificultat és logística per a aconseguir molts usuaris. El mateix succeeix amb el vehicle elèctric i sota demanda. Pots crear solucions atractives?

mobilitat

Reptes Energia i Sostenibilitat

Prendre consciència

Com podem ajudar els usuaris a ser més conscients del seu consum d'energia? Entendre el consum d'energia és el primer pas cap a la seva reducció. Per això, la visualització de les dades de consum en temps real i fer-les tangibles juga un paper vital. Fem que el món de l'energia sigui més accessible per a tots els usuaris, tant joves com vells!

Cap al canvi sostenible

Com podem ajudar els usuaris canviar els hàbits per reduir el seu consum d'energia? Un dels majors obstacles en la reducció del consum d'energia és lluitar contra els patrons de comportament establerts. Calen solucions que provoquin canvis d’hàbits cap a la millora i de manera contínua. Pensa en nous enfocaments com podrien ser solucions gamificades o col·laboratives.

La lluita contra la pobresa energètica

Com podem utilitzar la força de la col·laboració per reduir la pobresa energètica? Ajudar als usuaris a entendre millor les factures d'energia i il·lustrar-los amb formes de reducció del consum és un pas important en la lluita contra la pobresa energètica. Podem també aprofitar la família, els amics i la comunitat en general per ajudar els usuaris en risc de pobresa energètica?

Entendre l’energia renovable

Com podem ajudar els usuaris a entendre millor els avantatges de les energies renovables? Fer que els beneficis de l'energia renovable siguin tangibles és important per ajudar els usuaris a prendre una decisió. Necessitem solucions que mostrin el guany financer d’adoptar solucions ‘verdes’ - incloent els costos d'instal·lació i de manteniment.

energia

Reptes Salut i Benestar

Compartir informació entre els agents de salut i cura

Com podem ajudar a que pacients, metges i cuidadors coneguin tot l’historial referent a la salut i la cura? El sistema de salut (metges, CAPs, Hospitals, farmacèutics), els serveis socials, els familiars i els pacients es beneficiarien de saber què està succeïnt realment, evitant haber de preguntar o sospitar especialment persones grans i nens. 

Millorar la comunicació entre metge i pacient

Com podem facilitar l’entesa per part de metges i pacients al parlar de símptomes, diagnòstics i tractaments? Una de les grans dificultats a l’hora de relacionar-se sobre una condició o malaltia és la manca d’un llenguatge comú i planer que ‘empoderi’ els pacients a l’hora d’explicar-se o d’entendre’s amb el seu metge i redueixi l’angoixa. 

Suport a les crisis i la soledat

Com podem donar eines a persones en vulnerables emocionalment per causa d’una crisi o de la soledat? La soledat de la gent gran té un profund impacte en la seva qualitat de vida. També els adolescents -i tots- passen per crisis de conflicte emocional que els acosta a conductes de risc. 

Promoció d’hàbits saludables

Com podem impulsar hàbit de salut: nutrició, vida activa, social, etc.? Les activitats preventives són la millor inversió en salut que podem fer. Sovint sabem què hem de fer però no ens és fàcil motivar-nos i adquirir un nou hàbit. La tecnologia ens pot ajudar a sentir-nos acompanyats i compartir amb altres la nostra vida i esforços.

salut

Reptes Ciutat Col·laborativa

Participació en la millora urbana

Com podem ajudar a millor la recollida i visibilitat de queixes i propostes ciutadanes? Canalitzar les queixes i propostes de manera que tinguin una major visibilitat davant dels responsables i dels conciutadans pot ajudar a que siguin ateses i millora el compromís de la comunitat. 

Pas dels estudis a la feina

Com podem ajudar a compartir experiències entre el món dels estudis i el laboral? El món laboral queda molt lluny a l’hora de triar estudis i les incerteses causen molta inquietut. Ajudar a facilitar l’intercanvi entre persones en diferents moments (estudiants i professionals) així com entre empreses i families, pot ajudar-nos a ser més conscient de les opcions. 

Gran calendari d’activitats

Com podem crear entorns oberts on els ciutandans i entitats puguin compartir activitats facilment? Les activitats en cualsevol poble o ciutat són innumerables però és difícil tenir una idea completa o donar-se a conèixer més enllà dels canals propis o editorials. Potser un calendari obert i/o mapa de les activitats on tothom es pugui anunciar facilitaria la vida cultural més oberta i explorativa. 

Agricultura de proximitat

Com podem ajudar a aproximar l’agricultura a aquells sense terrra i/o experiència? Fent possible l’accés a l’alimentació de Km 0, els excedents no professionals, promovent horts urbans col·laboratius o l’ús de terres privades en desús, podem acostar la cultura de la terra a aquells que en viuen vides allunyades.

colab

Guanyadors de premis en metàl·lic

guanyadors

Guanyadors de Pilots

pìlot

Entitats participants

entitats
Data d'actualització:  29.06.2018