• Imprimeix

Xarxa de Fibra Òptica de Catalunya - XFOCAT

Projecte de desplegament d'una xarxa de fibra òptica que des d'ara i fins al 2015 anirà connectant amb alta capacitat fins el 73% de les seus que la Generalitat té repartides per tot el territori.

Xarxa de Fibra Òptica de Catalunya - XFOCAT

XFOCAT és una peça bàsica de la política de la Generalitat pel que fa a l'assoliment d'una societat digital avançada en consonància amb les directrius de l'Agenda Digital Europea 2020 i el Nou Model TIC català. Com a infraestructura de telecomunicacions de tecnologia punta, XFOCAT permetrà augmentar l'eficiència i l'eficàcia dels serveis públics de la Generalitat i potenciar decisivament el creixement econòmic, en facilitar l'accés a aquesta xarxa al teixit econòmic i social del país.
Des d'ara i fins al 2015, XFOCAT anirà connectant amb alta capacitat fins el 73% de les seus que la Generalitat té repartides per tot el territori. De les 5.907 seus que la Generalitat té a tot el territori català (ubicades a 939 municipis) i que necessiten servei de connectivitat, XFOCAT connectarà amb fibra òptica 4.297 seus (73% del total), ubicades a 712 municipis (76%). D'aquesta manera, doncs, en només tres anys, la Generalitat passarà de tenir el 8% de les seves seus connectades amb fibra òptica (situació 2012) a tenir-ne el 73% el 2015, cosa que dóna una idea de l'abast i importància del projecte XFOCAT en l'establiment de les bases tecnològiques que han de dotar Catalunya dels nivells de benestar i competitivitat necessaris per al futur del país.

 

Mapes el desplegament de la xarxa de fibra òptica 2014-2015

2014

 

2015

Objectius

L'objectiu d'aquesta xarxa és dotar de la millor tecnologia de comunicacions els organismes i seus de la Generalitat i, en base a ella, facilitar l'extensió posterior dels avantatges de la fibra òptica a tots els nivells del territori amb la participació activa dels ens locals.
El Govern de la Generalitat, conscient de la importància que Catalunya esdevingui una societat digital avançada, vol dotar tot el país, amb la màxima celeritat, d'aquelles infraestructures que contribueixin decisivament a la reactivació econòmica i, per tant, d'una xarxa de telecomunicacions de nova generació que permeti cohesionar els serveis públics i multiplicar la seva eficiència, així com fomentar la competència entre les operadores per facilitar uns serveis de telecomunicacions de gran capacitat a preu més baix per a la ciutadania i les empreses.
Un cop ja s'ha garantit l'accés universal als serveis de telecomunicacions mitjançant plans de desplegament d'infraestructures anteriors com ara el Catalunya Connecta, el Govern de la Generalitat fa un pas més en el desenvolupament de la societat digital tot estenent una xarxa d'alta capacitat que permetrà gaudir de prestacions avançades.
Mitjançant el desplegament d'aquesta xarxa d'alta capacitat, s'assolirà l'objectiu de cohesionar els serveis públics de la Generalitat de Catalunya tot multiplicant la seva potència de transmissió i facilitant la mateixa qualitat i l'accés als recursos a tots els serveis, independentment de l'indret de connexió.

Líder i participants

Líder                                                        Participants

                        

                                                                

Data d'actualització:  12.11.2014