• Imprimeix

Ornitho.cat

Ornitho.cat és un projecte de ciència ciutadana 100% online que permet l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils i altres animals de Catalunya. Es una iniciativa SmartCAT desenvolupada per l'Institut Català d'Ornitologia i promoguda conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

Ornitho

Ornitho.cat compta amb prop de 2.700 participants, rep mig milió d'observacions anuals i és utilitzat com a eina de consulta per més de 30.000 persones diferents cada any. El projecte rep, sobretot, informació d’ocells (el 98,5% dels 2,7 milions de dades rebudes fins ara), però també de mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales (prop de 40 mil dades en total).
L'àmbit geogràfic d’Ornitho.cat és Catalunya, però gràcies a l'app per a smartphone també es poden introduir observacions faunístiques de tots els Països Catalans i la resta d’Europa. Ornitho.cat ha estat clau per millorar el coneixement sobre la distribució i abundància d’un gran nombre d’espècies, desenvolupar millors eines de gestió i avaluació del medi natural i, fins i tot, per detectar espècies que no havien estat prèviament catalogades a Catalunya. A més, és una gran eina de difusió de la informació ambiental i compleix una funció social clau posant en contacte els observadors, facilitant l’intercanvi d’informació i, sobretot, implicant i responsabilitzant els ciutadans amb el territori.
Es tracta d'una iniciativa emmarcada dins de l'estratègia SmartCAT del Govern, en que, gràcies a les tecnologies smart, el ciutadà esdevé un smart citizen que obté i intercanvia informació sobre les observacions de la biodiversitat animal i intervé, d’aquesta manera, en la recerca i la gestió ambiental i del territori.

Objectius

  • Recollir informació sobre ocells i altres animals amb l’ajuda de particulars a través de l’aplicació per mòbil identificant l’espècie, ubicació i altres dades.
  • Millorar el coneixement de la distribució i fenologia de la biodiversitat catalana i obtenir informació sòlida i imparcial que contribueixi a les polítiques de conservació del medi ambient.
  • Oferir a la ciutadania eines perquè puguin col•laborar amb la gestió de la biodiversitat aportant informació i ajudant la catalogació.

Líder i participants

Líder                                      Participants

                

Data d'actualització:  26.05.2015